Θεραπεύεται ο καρκίνος του δέρματος;
Αν διαγνωστεί εγκαίρως, ο καρκίνος του δέρματος θεραπεύεται αποτελεσματικά, σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων. Συνήθως, γίνεται άμεσα και εύκολα η αφαίρεση της δερματικής αλλοίωσης, ενώ είναι λίγες οι περιπτώσεις που χρειάζεται επιπλέον θεραπεία.
Εάν ο γιατρός σας εντοπίσει μία δερματική βλάβη ύποπτη για μελάνωμα, τότε πρέπει να προχωρήσει σε βιοψία και μικροσκοπική εξέταση (ιστολογική εξέταση). Κατά τη διαδικασία αυτή, ο ιατρός αφαιρεί χειρουργικά όλη την ύποπτη περιοχή. Στη συνέχεια, ο παθολογοανατόμος εξετάζει τον ιστό στο μικροσκόπιο για να ελέγξει την ακριβή φύση της βλάβης, αν είναι, δηλαδή, καλοήθης ή κακοήθης. Σε περίπτωση μελανώματος, η μικροσκοπική εξέταση παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το βάθος του όγκου και την αναγκαιότητα ή μη συμπληρωματικών εξετάσεων και θεραπείας. Η απόξεση της βλάβης, ο καυτηριασμός, ή η θεραπεία με laser καταστρέφουν την βλάβη χωρίς να επιτρέπουν τη δυνατότητα μικροσκοπικής εξέτασης. Γι’ αυτόν το λόγο οι μέθοδοι αυτές αποτελούν απόλυτη αντένδειξη όταν η βλάβη είναι ύποπτη για μελάνωμα.
Αν η ιστολογική εξέταση δείξει αυξημένη διείσδυση μελανώματος στο δέρμα (αυξημένο «πάχος»), πολλά κέντρα προχωρούν στη βιοψία λεμφαδένα «φρουρού» προκειμένου να εξετάσουν αν έχουν προσβληθεί οι γειτονικοί λεμφαδένες. Σε περίπτωση που υπάρχει προσβολή λεμφαδένων γίνεται ολική αφαίρεση και ο ασθενής λαμβάνει προφυλακτική θεραπεία με ανοσολογικούς παράγοντες. Σε προχωρημένα στάδια της νόσου (μεταστάσεις), η αντιμετώπιση γίνεται με χημειοθεραπευτικούς παράγοντες ή συνδυασμό ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας.